W tym roku luty okazuje się być sezonem na przeziębienie. Chorują niemal wszyscy. Ja staram się ratować domowymi sposobami. Od kilku lat jestem fanką zdrowego odżywiania. Suplementy diety i witaminy w tabletkach zamieniam na świeże oraz suszone owoce i warzywa.
W sezonie „grypowym” kluczową rolę odgrywa witamina C. Znajduje się ona oczywiście w cytrusach, ale także w jarmużu, papryce, natce pietruszki, jabłkach czy kapuście. Zimą bez problemu można dostać te produkty w każdym warzywniaku. Dbam by w mojej kuchni ich nie zabrakło, choć z talerza znikają szybko :).
Szukając informacji, w jakich warzywach występują duże ilości witaminy C, dowiedziałam się, że ma ona pozytywny wpływ również na kondycję oczu. Osoby, które przyjmują właściwe dawki witaminy C są mniej narażone na przykład na rozwój zaćmy. Dzięki zdrowym nawykom za jednym zamachem wzmacniam odporność i inwestuję w zdrowie moich oczu. Wy też spróbujcie! 🙂
Kategoria: Zdrowie
Dodaj komentarz